Resultats de la recollida selectiva en municipis Porta a Porta any 2022

El passat mes de juliol l’Agència de Residus de Catalunya va fer públics els resultats de la gestió dels residus municipals de l’any 2022.

Aquest any hi ha una novetat en la comptabilització de les dades i és que no s’han inclòs les runes d’origen domèstic, seguint la normativa de la Unió Europea.

Des de l’ARC han destacat que les cinc comarques amb millors resultats de recollida selectiva (Conca de Barberà, Osona, el Berguedà, el Solsonès i la Terra Alta) tenen implantats sistemes eficients (recollida porta a porta o contenidors tancats amb identificació de l’usuari).

Aquest 2022 la mitjana de recollida selectiva a Catalunya s’ha situat en un 45,3%, lluny encara d’assolir els objectius marcats des d’Europa.

De les dades publicades, s’han extret els resultats dels municipis amb la recollida selectiva porta a porta. En el cas dels municipis porta a porta, la mitjana de recollida selectiva bruta l’any 2022 es situa en un 69,82% i si es pren la mesura de la mitjana ponderada, aquesta puja a un 73,14% de recollida selectiva bruta el mateix any.



Analitzant els resultats dels municipis porta a porta, ens trobem que a Catalunya gairebé el 60% d’aquests municipis ha superat el 70% de recollida selectiva bruta i més del 90% ha superat el 50%.

 

 A destacar que el 23,46% dels municipis porta a porta ha obtingut uns resultats excel·lents, superant el 80% de recollida selectiva bruta. D’aquests, trobem que han superat el 90% els municipis de Vilablareix amb un 92,61%, Albons amb un 92,21%, Corçà amb un 91,51%, Sant Quirze Safaja amb un 91,46% i Verges amb un 90,56%. Entre els municipis de més de 10.000 habitants cal destacar els bons resultats dels municipis d’Argentona de 12.745 habitants que ha assolit un 86,59% de recollida selectiva bruta, Llinars del Vallès de 10.205 habitants amb un 83,48%, Palau-solità i Plegamans de 14.911 habitants amb un 82,33% i el municipi de Berga de 16.762 habitants que ha assolit un 80,95% de recollida selectiva bruta.

Un altre resultat a destacar és la generació de residus per habitant i dia, mentre la mitjana a Catalunya es situa en 1,41 Kg/hab./dia, en els municipis amb recollida porta a porta aquesta mitjana es situa en 1,14 Kg/hab./dia, la qual cosa representa una reducció important de generació de residus municipals. Amb això es constata que el sistema porta a porta és una eina eficaç per a la prevenció dels residus https://portaaporta.cat/ca/prevencio-residus.php

Pel que fa a la recollida de la fracció orgànica, segons dades de les estadístiques i caracteritzacions publicades per l’Agència de Residus de Catalunya,  el salt tant quantitatiu com qualitatiu d’aquesta fracció que s’obté en els municipis porta a porta també resulta molt superior a la mitjana catalana, com es pot comprovar a les taules comparatives següents:





La quantitat de recollida de la fracció orgànica que s’obté amb el sistema porta a porta és el doble a la mitjana catalana i la seva qualitat molt superior. Es redueixen els impropis (tot allò que no pertany a la fracció orgànica) a menys de la meitat. Si analitzem les dades dels municipis porta a porta que tenen l’ús majoritari de la bossa compostable, la qualitat que s’obté és gairebé absoluta, amb una mitjana d’impropis de l’1,71%, cosa que permet obtenir un compost de molta alta qualitat, tipus A, apte per a l’ús en agricultura i jardineria.

Un any més les estadístiques demostren clarament els millors resultats que obtenen els municipis que tenen implantada la recollida porta a porta. Actualment ja són 314 municipis catalans que han apostat pel sistema de manera total o parcial. La implementació progressiva a altres municipis i, sobretot, l’aposta de les grans ciutats esdevé el canvi necessari per tal de donar compliment als requisits legals que ens marquen des de d’Europa.