Recollida de residus porta a porta: l’hora de les grans ciutats
Enguany fa vint-i-cinc anys que a Catalunya vàrem iniciar, per mandat legal, la recollida selectiva dels residus orgànics. Cal destacar que en aquest àmbit, i al costat d’uns quants països europeus, Catalunya ha estat pionera. Malgrat les dificultats i incredulitat inicials, avui som on som gràcies a persones i entitats de la societat civil, a la visió preclara dels governants del moment i als consensos polítics teixits pels governs que s’han succeït al llarg d’aquests anys. I justament aquesta primera espurna va tenir lloc en l’àmbit metropolità, en municipis com Torrelles de Llobregat, Molins de Rei o Sant Cugat del Vallès.
La recollida de l’orgànica es va anar estenent i la ciutadania va adquirir l’hàbit de dipositar-la al contenidor conegut com “el marró”. Però els esforços aviat es van estabilitzar. De fet, a l’AMB es constata un estancament de la recollida selectiva entorn al 37% des de fa 10 anys.
Calia donar un nou impuls amb sistemes de recollida més eficient, en quantitat i qualitat. I a partir de l’any 2000, amb municipis pioners com Tiana, es va començar a mostrar el sistema com el més eficient per a l’orgànica i altres fraccions selectives com el paper i el cartró, i els envasos. Els resultats van ser immediats, espectaculars i continuats. La recollida selectiva s’ha mantingut sempre per damunt del 80%, assolint prop del 87% l’any 2020, fent de Tiana un municipi referent a l’AMB i a tot Catalunya.
Veure més