Per avançar cap a una Girona ciutat circular, un pas endavantEl sistema de recollida habitual està estancat des de fa anys. La recollida selectiva no assoleix encara uns valors suficients i, per tant, el percentatge de reciclatge encara és massa baix, segons els estàndards i normatives vigents. I no només això, sinó que sobretot, segons els criteris ètics i morals d'un sector i cadena de producció que té uns impactes socials, ambientals i climàtics immensos. Els residus son les espines dels ecosistemes i, per tant, de la nostra ecodependència. 

A nivell català cada vegada hi ha més municipis que, des de fa anys, van fent el pas cap a un model de recollida Porta a Porta (PaP) o bé en un sistema híbrid, en funció de les seves particularitats. En qualsevol cas, passant d'un sistema de recollida obert a un sistema per identificació.

La gran majoria d'aquests municipis han augmentat significativament els resultats i, a més, la majoria d'aquells prejudicis o suposicions veïnals acaben obsolets amb poc temps. A Girona enguany començarem a implementar un canvi de sistema, un nou contracte, aprovat el 2022. Al final del primer trimestre de 2025 serem la primera ciutat catalana de més de 60.000 habitants que farem un sistema híbrid a la totalitat de la ciutat, tenint barris amb menys densitat de població amb un sistema de Porta a Porta i els barris més densos amb un sistema de contenidors "intel·ligents" (tancats i agrupats), així com un sistema d'àrees temporals pel Barri Vell i una zona del Mercadal, degut als seus espais de via pública.


 

Això ens permetrà augmentar el percentatge de recollida actual, situat quasi al 52% (segons l'ARC) i fer el salt per sortir de l'estancament i poder arribar a un 60% de cares al 2030. També, i sobretot, ens permet començar a tenir un terreny de joc fèrtil per poder aplicar, posteriorment, una taxa justa que faci que qui recicli pitjor, pagui més, i viceversa. 

El canvi de model és un gran repte per a tothom, tant pels veïns i veïnes, com pels comerços, com també per l'Ajuntament. És un canvi de model que no busca, en cap cas, dificultar la vida de la gent, sinó poder acostar-nos més als nivells i llindars que hauríem d'estar ara mateix, en un 2024 en plena emergència climàtica que ja tenim a sobre i ha vingut per quedar-se. És més, en molts casos, fins i tot millora i augmenta la comoditat, ja que amb el sistema Porta a Porta et venen a buscar les deixalles a la porta de casa. És important tenir clar que el procés de canvi i adaptació durarà un temps i no serà igual per tothom. Des de l'Ajuntament tenim la màxima voluntat i predisposició per ajudar a tothom a fer el canvi i acompanyar el que calgui. També des de les associacions de veïns de cada barri i les associacions de comerciants o gremis implicats, que sempre son un canal de proximitat amb el consistori. 

Els municipis grans i mitjans del país tenim l'obligació de seguir el lideratge dels municipis més petits que fa temps que estan fent, coordinadament, el salt a la recollida porta a porta amb identificació. Queden molts municipis per fer, però cada vegada queda menys temps per complir amb els estàndards i normatives establertes i, sobretot, per poder revertir alguns dels impactes del model de societat i consum que provoquem al medi i al clima, com en el cas dels residus. 

 

Sergi Cot Cantalosella

regidor d'Acció Climàtica de Girona.