municipis

RESULTATS, EXPERIÈNCIES I EINES DE DIFUSIÓ DEL SISTEMA PORTA A PORTA DURANT LA JORNADA A SANT LLORENÇ DE MORUNYS

Prop d’un centenar de persones van assistir dijous 7 de novembre a la Jornada sobre la recollida Porta a Porta i la Prevenció de Residus Municipals a Catalunya http://www.portaaporta.cat/documents/arxiu_portaaporta_150.pdf, que va tenir lloc al Teatre municipal de Sant Llorenç de Morunys.

Aquesta jornada es va desenvolupar dins el marc del projecte: “Difusió de l’impacte de la recollida selectiva Porta a Porta en la prevenció dels residus”, subvencionat pel Departament de Territori i Sostenibilitat i que té com a socis a l’Associació de Municipis Catalans per a la Recollida Selectiva Porta a Porta i la Fundació ENT.

L’acte va comptar també amb la col•laboració de l’Ajuntament de Sant Llorenç de Morunys i de l’Agència de Residus de Catalunya. El Director de l’Agència, Josep Maria Tost, va destacar els bons resultats que s’obté amb el sistema porta a porta i els efectes positius que té sobre la conscienciació ciutadana i en la reducció de la generació dels residus. 106 municipis catalans ja disposen d’aquest model, molt estès a Europa.

Durant l’acte es va presentar l’estudi: “Balanç econòmic de la recollida de residus porta a porta i en àrea de vorera per als ens locals i propostes d’optimització” http://www.portaaporta.cat/documents/arxiu_portaaporta_153.pdf, finançat per l’Agència de Residus de Catalunya i que l’Associació de Municipis Catalans per la recollida Selectiva Porta a Porta va encomanar a la Fundació ENT i que ha comptat amb la co-direcció del catedràtic d’economia, Jordi Roca Jusmet. L’estudi dóna com a conclusió general que els costos del sistema porta a porta són, de mitjana, similars als del sistema en àrees de vorera, per a uns resultats en millora ambiental molt superiors.

Mentre el cost global de gestió (cost de tractament + cost de recollida – ingressos) per habitant empadronat en el sistema Porta a Porta se situa en 68,40 €/hab. any, en el sistema d’àrees de vorera es situa en 69,47 €/hab. any. En el cas del sistema porta a porta, un cost més elevat de recollida queda compensat per un menor cost de tractament i uns majors ingressos.

A més d’aquest estudi, durant la jornada va tenir lloc la presentació d’un audiovisual sobre la recollida porta a porta i la prevenció dels residus, que s’ha elaborat dins del marc del projecte subvencionat pel Departament de Territori i Sostenibilitat, com a eina per seguir difonent el sistema Porta a Porta i els seus bons resultats.

En el transcurs de la jornada, diversos experts en matèria de residus van tractar els diferents aspectes que condicionen que el sistema porta a porta esdevingui una eficaç eina de prevenció dels residus. A més, es van parlar de les experiències d’implantació als municipis de Celrà i Sant Llorenç de Morunys.

fletxa Veure document
 
 
     
ASSOCIACIÓ DE MUNICIPIS CATALANS PER A LA RECOLLIDA PORTA A PORTA