municipis

II Fòrum Estratègia Catalana Residu Zero

El 4 de maig es celebra el II Fòrum Estratègia Catalana Residu Zero, que entre d'altres també organitza l'ASsociació de municipis catalans per a la recollida porta a porta.

Informació i inscripcions gratuïtes
Fundació per a la Prevenció de Residus i Consum Responsable
93 668 61 07
info@residusiconsum.org


La manera actual de produir i consumir es sustenta en una explotació ingent dels recursos naturals i en una generació excessiva de residus. Aquest model de societat provoca arreu impactes al medi i la salut de les persones, sent també causa d’injustícies socials a l’hora de distribuir beneficis i perjudicis ambientals. Sense incorporar en el nostre model socioeconòmic i en la nostra cultura la previsió de la finitud dels recursos naturals disponibles no sembla possible superar l’actual crisi global i local i posicionar-se cap a la construcció d’una societat sostenible.

La proliferació d’envasos i embolcalls d’un sol ús o d’aparells elèctrics i electrònics fabricats amb criteris d’obsolescència programada, per citar només dos casos, són exemples d’una situació que va acompanyada, sovint, per les dificultats per generalitzar els processos, els productes i les tecnologies més sostenibles i saludables. Els ciutadans encara no poden exercir amb normalitat el dret a fer un consum responsable.

Alhora, a Catalunya, s’està plantejant obrir nous projectes d’abocadors i incineradores i cremar residus en cimenteres, sense avaluar, sota el principi de precaució, el conjunt de problemes ambientals, econòmics, sanitaris i socials que comporta la contaminació i l’ús d’aquestes polítiques i tecnologies de tractament de final de canonada.

Calen noves visions per sortir de la crisi. Cal un nou paradigma sobre noves bases ambientals, més generadores de treball, més estalviadores de materials i energia i que evitin la contaminació i les agressions al territori.

Per tal d’avançar en aquesta nova direcció, diverses regions ciutats del món ja estan treballant per assolir l’objectiu que s’ha anomenat “Residu i emissió Zero”.

Amb aquest mateix propòsit, s’ha constituït a Catalunya el Fòrum Estratègia Catalana Residu Zero, format per diverses administracions locals, entitats ciutadanes, empreses, universitats,... amb la voluntat de desplegar processos de canvi i impulsar mesures polítiques, tècniques i econòmiques que permetin assolir aquests objectius esperançadors.

Us convidem a formar part d’aquest projecte i a integrar-vos en els seus àmbits de treball.

fletxa Veure document
 
 
     
ASSOCIACIÓ DE MUNICIPIS CATALANS PER A LA RECOLLIDA PORTA A PORTA